Behandelen van darmklachten
Darmklachten komen veel voor en kunnen intens ongemak geven. De oorzaak en soort klachten lopen sterk uiteen. Vaak is er een relatie met overgevoeligheid of allergie voor bepaalde voeding. Daarnaast kan er sprake zijn van ontstekingen, anatomische afwijkingen, (voedsel)vergiftiging of psychische overbelasting. De hersenen en darmen hebben een sterke connectie met elkaar, vandaar dat psychische factoren veel invloed op de darmen hebben.
De darmen zijn verantwoordelijk voor de opname van voeding, uitscheiding van afvalproducten en vormen, samen met de huid, de belangrijkste barrière tegen ziekten.
Darmklachten die het meest voorkomen zijn:
- diarree
- obstipatie
- buikpijn, overgevoeligheid, opgezette buik, overmatige gasvorming
- bloedingen en/of slijmafscheiding
In veel gevallen zijn de klachten van voorbijgaande aard, bijvoorbeeld bij diarree door een voedselvergiftiging of obstipatie door (tijdelijk) te weinig beweging. Maar ook chronische klachten, zoals bijvoorbeeld PDS (prikkelbaar darm syndroom) of ziekte van Crohn komen geregeld voor.
Met welke therapie zijn darmklachten te behandelen
Onze therapeuten kunnen darmklachten behandelen met:
Bij shiatsutherapie en cranio sacraal therapie kan de buik worden behandeld om spanning in het omliggende bindweefsel van de darmen te verminderen. Dit is vooral effectief bij obstipatie, omdat hierdoor de beweeglijkheid van de darmen kan toenemen. Met acupunctuur wordt het lichaam via de meridianen op energetisch vlak meer in balans gebracht. Hierdoor kan de energie die in het lichaam gestagneerd is geraakt weer beter gaan stromen. Voor alle genoemde behandelingen is ontspanning de belangrijkste factor, zowel mentaal als lichamelijk.
Als de darmklachten stress-gerelateerd zijn kan de algehele ontspanning tijdens een behandeling al verlichting geven van de klachten.
Bij klachten door overgevoeligheid voor een bepaald voedingsmiddel, kunnen gerichte voedingsadviezen zorgen voor duidelijke verbetering.
Wat is de oorzaak van darmklachten
Aan darmklachten kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen. Hieronder staan een aantal klachten met de bijbehorende oorzaken benoemd.
- Diarree, kan veroorzaakt worden door een infectie met virussen of bacteriën via besmet voedsel, water of contact met geïnfecteerde personen. Zodra het spijsverteringsstelsel geïnfecteerd raakt ontstaat een onaangenaam gevoel in de buik met krampen, misselijkheid, braken en waterige of brijige ontlasting.
Ook bij stress en nervositeit kan diarree ontstaan. Stress veroorzaakt een verhoogde activiteit van de darmen met een versnelde passage, waardoor er onvoldoende water uit de voedselbrij wordt opgenomen en de ontlasting vloeibaar blijft. - Obstipatie, kan ontstaan als de voortstuwing van de ontlasting vertraagd verloopt. Hierdoor dikt de ontlasting te veel in en wordt deze harder en droger. De ontlasting dikt ook in door onvoldoende vezelrijke voeding of onvoldoende vocht inname. Voor de voortstuwing is voldoende lichaamsbeweging nodig.
- Overgevoeligheid, komt vaak door een intolerantie voor bepaalde stoffen, bijvoorbeeld gluten in tarwe, die de darmwand irriteren of beschadigen. Voedingsstoffen worden hierdoor minder goed opgenomen en hierbij kunnen diarree, slijmafscheiding, ondervoeding en gewichtsverlies ontstaan.
Wat kun je zelf tegen darmklachten doen
Wat je tegen de klachten kunt doen is afhankelijk van de aard van de klachten. Bij obstipatie kan het helpen om vezelrijk voedsel te eten, voldoende water te drinken of meer te bewegen. Bij diarree is het juist belangrijk om vezelarme voedingsmiddelen te nemen, scherpe/irriterende voedingsmiddelen en koude dranken te vermijden, maar wel voldoende te blijven drinken!
Wanneer raadpleeg je bij darmklachten eerst een arts
- Als de ontlasting of het ontlastingspatroon geruime tijd afwijkend is.
- Als er bloed en/of slijm in of bij de ontlasting zit.
- Als er geregeld sprake is van loze aandrang.
- Als er sprake is van (vage, onverklaarbare) buikklachten.
Met spoed raadpleeg je een arts;
- Bij acute onhoudbare pijn.
- Als er sprake is van bloedverlies via de anus.
- Bij langdurige diarree (langer dan 24 uur).
- Bij diarree met braken (gevaar voor uitdroging).
- Kinderen met diarree (extra risico voor snelle uitdroging)
Maak een afspraak voor het behandelen van jouw darmklachten in Capelle aan den IJssel
Wil je een afspraak maken of meer informatie over het behandelen van darmklachten dan kun je telefonisch contact met ons opnemen. Onze therapeuten helpen jou graag verder.
Therapeutisch Centrum Klerk
Kanaalweg 33
2903 LR Capelle aan den IJssel
010-442 35 05
info@tcklerk.nl
Blijf niet langer met darmklachten doorlopen
Maak een afspraak en laat ons jou helpen.
Onze therapeuten
Begrip voor jouw lichaam.
Marco en Saskia Klerk zijn de therapeuten van Therapeutisch Centrum Klerk
in Capelle aan den IJssel. Beiden hebben hun eigen specialisme en werken
nauw met elkaar samen.
In hun visie zien zij het lichaam als één functioneel geheel dat ook als zodanig
behandeld kan worden. Klachten komen meestal op een andere plaats
tot uiting dan waar de oorzaak gelegen is. Met begrip voor jouw lichaam
is het hun doel hier de vinger op te leggen en jou bij te staan in het
behouden van een goede gezondheid.
Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie
over de behandelingen kun je gerust bellen: 010 – 442 35 05.
Marco en Saskia helpen je graag!
“Cessante causa cessat effectus”
(Als de oorzaak ophoudt, houdt ook het gevolg op)