Een sterk immuunsysteem
Een goede gezondheid begint bij een sterk immuunsysteem
Het hebben van een goed functionerend sterk immuunsysteem is erg belangrijk. Het immuunsysteem kun je gezond houden en versterken door een gezonde leefstijl met volwaardige voeding, voldoende beweging en voldoende ontspanning.
Naast deze factoren kunnen supplementen in de vorm van vitamines, mineralen of enzymen een waardevolle aanvulling zijn om het lichaam te ondersteunen in zijn functies en vitaliteit.
Vitamines, mineralen en enzymen zijn onmisbaar voor het goed verlopen van de chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. De meeste van deze stoffen kan het lichaam niet zelf aanmaken en is hiervoor afhankelijk van volwaardige voeding.
Door bijvoorbeeld uitputting, ongezonde leefstijl, eenzijdige of onvolwaardige voeding ontstaan er tekorten. Bij (ernstige, langdurige) tekorten verlopen de processen inefficiënt waardoor het lichaam niet optimaal kan functioneren. In deze toestand is het lichaam vatbaar voor het ontstaan van klachten en ziekten.
Afhankelijk waaraan het lichaam tekorten heeft kunnen supplementen aanvulling geven en het lichaam ondersteunen in de functies.
De meeste supplementen werken als antioxidant en helpen de weerstand verhogen.
Antioxidanten
Antioxidanten zijn stoffen die beschermen tegen oxidatie en zorgen voor een efficiënte stofwisseling. Oxidatie is een chemische reactie met zuurstof waarbij schadelijke stoffen (vrije radicalen) kunnen ontstaan die cellen en DNA aantasten.
Antioxidanten maken de vrije radicalen onschadelijk door een binding met ze aan te gaan.
Daarom is het van belang voldoende antioxidanten uit de voeding op te nemen. Voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten zijn verse groenten en fruit.
Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn stoffen die gemakkelijk bindingen aangaan met andere stoffen. Ze ontstaan bij chemische reacties in het lichaam, zoals bijvoorbeeld de omzetting van voeding, overmatige inspanning en stress.
Ze helpen de afweer door ziekteverwekkende bacteriën en virussen onschadelijk te maken.
Bij een overmaat aan vrije radicalen in het lichaam worden ook bindingen aangegaan met gezonde cellen die hierdoor ontregeld en beschadigd raken. Dit heeft ongunstige gevolgen voor de gezondheid.
Vrije radicalen hebben aanzienlijke invloed op de veroudering. Dit is een “niet te vermijden proces” waarbij de kwaliteit en elasticiteit van weefsels afneemt en het immuunsysteem zwakker wordt.
Supplementen die het immuunsysteem ondersteunen
Belangrijke supplementen die het immuunsysteem ondersteunen zijn:
– vitamine C (ester-C)
– vitamine D
– mineraal selenium
– mineraal ijzer (Ferro)
– mineraal zink
– astragalus
Vitamine C ester-C
Vitamine C biedt een goede ondersteuning voor de weerstand, het is een krachtige antioxidant en gunstig voor het hart en de bloedvaten. Het verschil met de gewone vitamine C is dat de ester-C een neutrale zuurgraad heeft waardoor deze beter in het lichaam wordt opgenomen en verdragen.
Het helpt het lichaam om ziekten te voorkomen, te bestrijden en het herstel te bevorderen. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn onder andere: rozebottel, rode paprika, broccoli, peterselie, spruitjes, zwarte bessen, guave, kiwi en citrusfruit.
Vitamine C is wateroplosbaar en gemakkelijk door het lichaam af te voeren.
Vitamine D
Vitamine D is noodzakelijk om calcium uit de voeding op te nemen en zorgt daarmee voor sterke botten en tanden, vooral in de groei. Bij een tekort kunnen botafwijkingen ontstaan in de groei en osteoporose bij volwassenen. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor de afweer.
Vitamine D kan het lichaam zelf in de huid aanmaken onder invloed van direct zonlicht. Ultraviolette straling is onze belangrijkste bron. Over het algemeen ontvangen wij in Nederland te weinig zonlicht op de huid, vooral in de winter. Als we ouder worden neemt het vermogen om vitamine D uit zonlicht te vormen af en zijn supplementen aan te raden.
Naast zonlicht zijn vette vissoorten zoals makreel, haring en zalm goede bronnen. Vlees, eieren en boter bevatten ook vitamine D, maar in mindere mate.
Vitamine D is in vet oplosbaar, dus kan niet via de urine worden uitgescheiden bij overdosering. Het lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen zoals de lever en nieren.
Als er sprake is van een hoge calcium- of fosforspiegel, hart- en nierziekten is het verstandig een arts te raadplegen, alvorens vitamine D te gaan gebruiken.
Mineraal selenium
Selenium is een belangrijk mineraal voor een goed werkend immuunsysteem. Het zorgt voor een goede aanmaak van afweercellen en antilichamen. Daarnaast is het een krachtige antioxidant die beschermt tegen vrije radicalen en verouderingsverschijnselen.
Selenium kan bindingen aangaan met zware metalen, waardoor het lichaam ze kan verwijderen en de schadelijke invloed hiervan beperkt wordt.
De dosering van selenium luistert nauw. Overdosering kan klachten geven en beïnvloedt het immuunsysteem ongunstig.
Paranoten bevatten een enorme hoeveelheid selenium, eet er daarom niet meer dan drie per dag om overdosering te voorkomen. Veel vissoorten zijn rijk aan selenium. Daarnaast zijn chiazaad, zonnebloempitten en cashewnoten ook goede bronnen.
Dit mineraal kan invloed hebben op medicijnen die het cholesterol verlagen. Overleg hierover met de huisarts of specialist.
Mineraal ijzer (Ferro)
IJzer is het transportmiddel van zuurstof in het lichaam en daarom belangrijk voor de energieproductie in de cel. Daarnaast is het werkzaam als antioxidant en verhoogt het de weerstand.
Een gebrek aan ijzer is merkbaar aan een verminderd uithoudingsvermogen en verminderde spierkracht. Heftige vloeiingen tijdens de menstruatie kunnen op langere termijn een ijzertekort geven.
IJzer zit voornamelijk in rundvlees, lamsvlees, volkorengranen, noten, donkergroene groenten en peulvruchten.
IJzer kan invloed hebben op de opname van andere supplementen, onder andere zink. Zink en ijzer remmen elkaars opname, terwijl vitamine C de opname van ijzer versterkt.
Overleg eerst met de huisarts alvorens ijzer te gaan gebruiken.
Mineraal zink
Zink is een krachtige antioxidant, essentieel voor de weerstand en ondersteunt het herstel van de huid. Daarnaast speelt zink een belangrijke rol in veel stofwisselingsprocessen, ook in de celkern.
Bij langdurige, overmatige stress kan een verhoogde behoefte aan zink ontstaan. Aangezien het lichaam geen zink kan opslaan is een dagelijkse inname noodzakelijk.
Zink zit van nature in vlees, schaal- en schelpdieren, noten en volkoren granen.
Er zijn een aantal medicijnen en supplementen die de zinkspiegel in het lichaam beïnvloeden.
Astragalus
Astragalus (hokjespeul) is een kruid dat helpt om de afweer te versterken en het uithoudingsvermogen te vergroten. Daarnaast werkt het als krachtig antioxidant. In China wordt het toegepast als medicinaal kruid om de milt- en longenergie te versterken. Het smaakt zoet en is licht verwarmend voor het lichaam.
De juiste keuze
Om supplementen specifiek af te stemmen op wat jouw lichaam nodig heeft is het raadzaam om de huisarts, een orthomoleculair therapeut, homeopaat of mesoloog te raadplegen. Er is veel verschil in kwaliteit van supplementen die te koop aangeboden worden en er bestaan per supplement vaak meerdere varianten.
Wanneer je al medicatie of andere supplementen gebruikt overleg dan eerst met jouw huisarts, apotheker of therapeut. Sommige supplementen en medicijnen hebben een wisselwerking op elkaar.
Naast een gezonde leefstijl kunnen supplementen een waardevolle aanvulling zijn om de gezondheid te optimaliseren. Volwaardige gevarieerde voeding blijft echter belangrijk!
Het belang van een sterk immuunsysteem
Het belang van een sterk immuunsysteem besef je vooral in tijden van ziekte. Maar het immuunsysteem is volcontinu aan het werk om jouw lichaam tegen schadelijke indringers te beschermen en onschadelijk te maken. Het helpt ziekten voorkomen en ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam.
Als het lichaam schade ondervindt als gevolg van letsel, overbelasting of indringende pathogenen (ziekmakers) zorgt het immuunsysteem voor herstel. Zonder dat je het merkt. Pas als het immuunsysteem hard moet ingrijpen laat het van zich voelen.
Dit gebeurt met name als ziekteverwekkers dieper in het lichaam doordringen. Hierbij kan bijvoorbeeld verhoging of koorts ontstaan. De verhoogde lichaamstemperatuur geeft een versnelde hartslag en stofwisseling. Dit zorgt voor een toename van de doorbloeding, waardoor de immuuncellen versneld worden aangevoerd en schadelijke stoffen afgevoerd. Daarnaast zorgt de verhoogde activiteit in het lichaam voor een sneller herstel.
Het opvoeren van de lichaamstemperatuur en stofwisseling vergt enorm veel energie. Dit verklaart de vermoeidheid die je nog langdurig kunt voelen na een doorgemaakte ziekte. Voldoende rust en volledig uitzieken zijn daarom cruciaal voor een goed herstel.
Via hoesten, niezen, braken of diarree ontdoet het lichaam zich versneld van schadelijke stoffen. Ook deze klachten zijn bij langdurig aanhouden uitputtend.
Verzwakt immuunsysteem
Bij een verzwakt immuunsysteem kunnen ziekten zich langzaam ontwikkelen of klachten lang blijven sluimeren. In een aantal gevallen reageert het immuunsysteem juist overdreven op normaliter onschadelijke stoffen, zoals bij een allergie. Als het immuunsysteem zover ontregelt raakt dat het antistoffen vormt tegen eigen lichaamscellen, ontstaan auto-immuun ziekten.
Uitputting vanwege langdurige (emotionele) stress, trauma’s, doorgemaakte ziekten, onvolwaardige voeding of ongezonde leefstijl ondermijnen een gezond immuunsysteem.
Verschillende onderdelen van het immuunsysteem
Het immuunsysteem bestaat uit meerdere zones die elk een specifieke werking en functie hebben, afhankelijk van de locatie in het lichaam.
De huid
De huid is onze meest oppervlakkige bescherming die een directe barrière vormt voor invloeden van buitenaf. Het houdt ongewenste indringers buiten, is temperatuur regulerend, voorkomt uitdroging en heeft een beschermende hoornlaag. Deze laag vernieuwt zich elke twee weken en is relatief droog waardoor bacteriën, schimmels en virussen er niet gemakkelijk op kunnen groeien.
Daarnaast leven op de huid micro-organismen die schadelijke bacteriën, virussen, schimmels en gisten afweren.
De slijmvliezen
De lichaamsholten die een open verbinding hebben met de omgeving zijn bedekt met een vochtige, dunne slijmlaag die een barrière vormt tegen ongewenste indringers. Bij prikkeling van de slijmvliezen wordt meer slijm geproduceerd en ontstaan er reflexen om schadelijke elementen versneld naar buiten te werken.
In de luchtwegen ontstaan bij prikkeling van het slijmvlies een loopneus, hoestreflex of niesreactie.
Als het spijsverteringskanaal geprikkeld raakt kunnen braakreflexen of diarree ontstaan.
De bloedcellen
Schadelijke indringers die diep het lichaam zijn binnen gedrongen worden te lijf gegaan door specifieke afweercellen die zich in het bloed en de lymfe bevinden. Deze cellen maken virussen, bacteriën, schimmels en andere pathogenen onschadelijk. Ook eigen lichaamscellen die beschadigd en ontregeld zijn worden onschadelijk gemaakt en afgevoerd.
Wat kun je zelf doen voor een sterk immuunsysteem?
Er is veel wat je kunt doen om jouw gezondheid te onderhouden of te verbeteren. Een gezond leefpatroon draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Zorg dat je lekker in je vel zit en je goed kunt aanpassen aan jouw omstandigheden. Je gelukkig voelen is een van de belangrijkste pijlers voor jouw gezondheid. Uiteraard is jouw gezondheid ook van invloed op het geluksgevoel.
Zorg verder voor:
– een goede nachtrust
– voldoende beweging
– voldoende ontspanning
– onderhoud en opbouw van gezondheid en vitaliteit (met bijvoorbeeld yoga, Qi Gong, Tai Chi)
– sociale contacten
– volwaardige voeding, zo nodig aangevuld met supplementen
– lichaamsbewustzijn
Een gezond en sterk persoon heeft een grotere belastbaarheid en kan zich gemakkelijker aanpassen. Als je merkt dat jouw vitaliteit afneemt en het lukt niet om hier vat op te krijgen roep dan hulp in van naasten, vrienden of zoek professionele hulp.
Wil je meer weten over hoe je jouw immuunsysteem kunt versterken, neem dan contact met ons op. Onze therapeuten informeren jou graag hierover.
Onze therapeuten
Begrip voor jouw lichaam.
Marco en Saskia Klerk zijn de therapeuten van Therapeutisch Centrum Klerk
in Capelle aan den IJssel. Beiden hebben hun eigen specialisme en werken
nauw met elkaar samen.
In hun visie zien zij het lichaam als één functioneel geheel dat ook als zodanig
behandeld kan worden. Klachten komen meestal op een andere plaats
tot uiting dan waar de oorzaak gelegen is. Met begrip voor jouw lichaam
is het hun doel hier de vinger op te leggen en jou bij te staan in het
behouden van een goede gezondheid.
Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie
over de behandelingen kun je gerust bellen: 010 – 442 35 05.
Marco en Saskia helpen je graag!
“Cessante causa cessat effectus”
(Als de oorzaak ophoudt, houdt ook het gevolg op)