Wat ziet de acupuncturist aan jouw tong?
Als je op consult komt voor een acupunctuurbehandeling of shiatsutherapie zal de therapeut jouw tong bekijken,. Het bekijken van de tong noemen wij de tongdiagnostiek. Maar wat is er te zien aan de tong en hoe vormt dit een onderdeel van de totale diagnose?
In dit artikel wordt in het kort een aantal aspecten besproken om je een beeld te geven wat er op de tong te zien is en hoe een diagnose tot stand komt.
Chinese tongdiagnostiek
De tong vormt binnen de Chinese geneeswijze een belangrijk onderdeel van de diagnose omdat de tong de conditie van het lichaam weergeeft over een langer bestaande situatie. De polsdiagnostiek is evengoed belangrijk, maar geeft meer een beeld van het moment.
De tong is verdeeld in zones die elk een orgaansysteem weerspiegelen. Zo kan bij een plaatselijk zichtbare afwijking bepaald worden in welk orgaansysteem een eventuele disbalans zich bevindt.
De kleur van de tong
Het belangrijkste om te bepalen is de kleur. Een bleke tong geeft aan dat er in het algemeen te weinig Yange energie in het lichaam aanwezig is. Een aantal symptomen van te weinig Yange energie zijn onder andere kouwelijkheid, vermoeidheid, loomheid, losse ontlasting, veelvuldig plassen van grote hoeveelheden urine, ’s nachts plassen, soms oedeem.
Een rode(re) tong betekent dat er te weinig Yinne energie in het lichaam aanwezig is. Een aantal symptomen van te weinig Yinne energie zijn onder andere het snel te warm hebben, nachtzweten, slapeloosheid, onrust, droge ontlasting, droge mond, droge huid.
Een paarse tong of een tong met paarse vlekken geeft aan dat er in het lichaam langdurige of forse stagnaties zijn.
De vorm van de tong
Naast de kleur is de vorm van de tong van belang en dan met name of deze dun of gezwollen is. Zwelling gaat vaak gepaard met een bleke tong en tekort aan Yange energie. Meestal zijn er dan ook tandindrukken zichtbaar aan de zijkanten.
Een dunne tong kan zowel bleek als rood zijn. Een dunne tong kan wijzen op te weinig circulerende vloeistoffen in het lichaam.
Als het lichaam een verstoorde vochtbalans heeft zijn er veel en/of diepe kloven zichtbaar op het oppervlak. De tong is dan meestal ook droog en (neigend naar) rood.
Een diepe, lange kloof in het midden van achter naar voren kan wijzen op een (ver)zwak(t) spijsverteringsstelsel. Als de tong daarbij rood is en geel beslag heeft kan er sprake zijn van maagklachten in de vorm van bijvoorbeeld oprispingen en zuurbranden.
Het beslag van de tong kan dik, dun, plakkerig, wit, grijs of geel zijn. Een dun laagje wit beslag is normaal. Een dik wit beslag kan betekenen dat er Kou het lichaam is binnengedrongen (verkoudheid) en geel beslag betekent dat er (plaatselijk) in het lichaam te veel Warmte is.
Vaak zijn er meerdere disbalansen tegelijk te zien op de tong. Het is daarom van belang om deze zorgvuldig te beoordelen voor een juiste interpretatie en behandelstrategie.
Meer weten over tongdiagnostiek
Wanneer je meer wilt weten over tongdiagnostiek, laat het ons weten. Onze therapeuten informeren jou hier graag over. Neem gerust contact met ons op.
Onze therapeuten
Begrip voor jouw lichaam.
Marco en Saskia Klerk zijn de therapeuten van Therapeutisch Centrum Klerk
in Capelle aan den IJssel. Beiden hebben hun eigen specialisme en werken
nauw met elkaar samen.
In hun visie zien zij het lichaam als één functioneel geheel dat ook als zodanig
behandeld kan worden. Klachten komen meestal op een andere plaats
tot uiting dan waar de oorzaak gelegen is. Met begrip voor jouw lichaam
is het hun doel hier de vinger op te leggen en jou bij te staan in het
behouden van een goede gezondheid.
Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie
over de behandelingen kun je gerust bellen: 010 – 442 35 05.
Marco en Saskia helpen je graag!
“Cessante causa cessat effectus”
(Als de oorzaak ophoudt, houdt ook het gevolg op)