Dry Needling
Effectief bij pijnlijke en gespannen spieren
Dry needling is een effectieve naaldtechniek die lokaal wordt toegepast bij pijnlijke en gespannen spieren. Dit wil zeggen dat er, net als bij acupunctuur, gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden om klachten te behandelen.
Verhardingen of verkrampingen in de spieren kunnen ontstaan door overbelasting, verkeerde houding, stress, kou of letsel. Deze verhardingen in de spieren worden spierknopen of “triggerpoints” genoemd. Druk op een triggerpoint geeft een pijnlijke sensatie die uitstraalt naar een vast omliggend gebied. Hierdoor wordt de pijn ervaren.
Dry needling bij hoofdpijn, tennisarm, kuit of nek-en schouderklachten
De oorzaak van hoofdpijn is net als bij een tennisarm of klachten aan de nek en schouder vaak een stagnatie. Dit kan duidelijk voelbaar zijn als een triggerpoint. Ook pijn in de kuit kan het gevolg zijn van een triggerpoint.
Tijdens de dry needling behandeling worden de triggerpoints gelokaliseerd en aangeprikt met een acupunctuurnaald. Door het aanprikken middels de dry needling-methode kan de spanning worden opgeheven en de spier beter ontspannen. Vaak is dit al direct merkbaar.
Doordat de spanning snel afneemt voel je direct verlichting van jouw pijnklachten, zoals hoofdpijn, ischias of tennisarm. Ook voor nekklachten en schouderklachten is dry needling in veel gevallen een effectieve behandelmethode.
De oorzaak van deze klachten is net als bij hoofdpijn vaak stress. Ook een blessure kan één van de oorzaken zijn van jouw pijnklachten.
Erkend door zorgverzekeraars
De meeste zorgverzekeraars vergoeden deels of geheel de dry-needling volgens het principe van de acupunctuur. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en het gekozen zorgpakket. Raadpleeg hierover jouw verzekeringspolis. Dry-needling zoals deze in onze praktijk wordt gegeven valt onder de aanvullende verzekering in de categorie alternatieve geneeswijzen.
Praktijk voor dry needling in Capelle aan den IJssel.
Therapeutisch Centrum Klerk is centraal gelegen in Capelle aan den IJssel, niet ver van het centrum. Wij zijn goed bereikbaar vanuit Rotterdam, Nieuwerkerk aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Parkeren is geheel gratis.
Therapeutisch Centrum Klerk
Kanaalweg 33
2903LR Capelle aan den IJssel
010-442 35 05
info@tcklerk.nl
Naast dry needling behandelen we in ons therapeutisch centrum ook middels cranio sacraal therapie, massage of acupunctuur.
Wat is dry needling?
Dry needling is een relatief nieuwe en doeltreffende techniek die wordt toegepast bij pijnklachten aan een of meerdere spiergroepen. Deze spieren zijn vaak chronisch gespannen en verhard door overbelasting, verkeerde houding, stress, kou of letsel. De voelbare verhardingen in de betreffende spieren worden spierknopen of “triggerpoints” genoemd. Druk of spanning op een triggerpoint geeft een pijnlijke sensatie die uitstraalt naar een vast omliggend gebied.
Tijdens het consult worden de triggerpoints opgezocht en aangeprikt met een dunne naald.* Met de naald is het mogelijk om dieper liggende spiergroepen rechtstreeks te bereiken. Door het aanprikken kan de gespannen spier zich ontladen en als gevolg hiervan beter ontspannen. Vaak is dit al direct merkbaar. De ontlading, in vakterm “twitch” genoemd, is voelbaar als een schok(je).
Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?
Dry needling is een techniek die los staat van de acupunctuur. Bij acupunctuur wordt het gehele lichaam in balans gebracht door acupunctuurpunten aan te prikken die in combinatie met elkaar een bepaalde uitwerking hebben op het lichaam. Als het lichaam meer in balans is, nemen pijn en andere klachten af. Pijn en ongemak zijn uitingen van disbalans.
Het fenomeen “triggerpoints” bestaat ook binnen de acupunctuur. In het Chinees worden triggerpoints “Ah Shi” punten genoemd. De betekenis van Ah Shi kan men interpreteren als “DAT is de (pijnlijke) plek…” Triggerpoints ofwel Ah Shi punten ontstaan op willekeurige plaatsen die meestal niet overeenkomen met de meridianen en de hierop gelegen acupunctuurpunten.
Triggerpoints kunnen tijdens het acupunctuurconsult worden meegenomen in de behandeling. Maar naast het lokaal behandelen van spierklachten, is herstel van balans en aanpak van de oorzaak, te allen tijde het uitgangspunt van de Traditionele Chinese Geneeswijzen.
*De acupunctuurnaalden welke wij voor de behandeling gebruiken zijn steriel verpakt en worden na gebruik direct weggegooid in een speciaal hiervoor bestemde container.
Geschiedenis van dry needling
De geschiedenis van dry needling gaat terug tot in de veertiger jaren van de vorige eeuw. Destijds werden patiënten met pijnklachten aan de spieren ter plaatse geïnjecteerd met Botox, lidocaïne (lokaal verdovingsmiddel) of corticosteroïden om de klachten te behandelen.
Een aantal jaar later kwam men er achter dat de naald op zich al voldoende effect had, zonder medicinale vloeistoffen toe te dienen. Zo is de term “dry needling” ontstaan. Dit maakte het mogelijk om in plaats van injectienaalden, dunne acupunctuurnaalden te gebruiken. Sinds die tijd werd de techniek toepasbaar voor fysiotherapeuten en acupuncturisten.
Dr. Janet G. Travell heeft de behandeling en theorie van triggerpoints ontwikkeld. Met haar revolutionaire inzicht in pijn en de behandeling ervan heeft zij velen van hun pijnklachten verlost. In 1942 geeft zij de omschrijving van een “triggerpoint”. Een triggerpoint is een hyper prikkelbaar punt dat voelbaar is in een strakke band van een skeletspier en pijnlijk bij druk, rek, overbelasting of aanspanning van het weefsel met een uitstralende sensatie naar omliggend gebied, zonder dat daar een neurologische verklaring voor is.
Dr. Janet G. Travell was de lijfarts van het Witte Huis in de periode van John F. Kennedy. Zonder haar was president Kennedy vanwege zijn destijds ernstige spierklachten niet in staat geweest zijn politieke carrière tot zover te brengen.
In samenwerking met de onderzoekswetenschapper, arts en luchtmachtofficier David Simons werd een zorgvuldige en objectieve theoretische beschrijving van triggerpoints in boeken vastgelegd. David Simons werd in 1957 bekend vanwege zijn hoogterecord ballonvaren.
Tot op zeer hoge leeftijd zijn beide gepassioneerde medisch onderzoekers bezig geweest met het bestuderen van pijn op het gebied van spier- en het ermee verbonden bindweefsel. Op dit moment vindt nog veel onderzoek plaats naar het ontstaan van en de behandelmethodes voor triggerpoints.
Een dry needling behandeling
De eerste behandeling met dry needling
Wanneer u de eerste keer komt voor een behandeling wordt er gestart met een intake gesprek. In dit gesprek vraagt uw therapeut uitgebreid naar uw klachtenpatroon en het verloop. Verder wordt er gevraagd naar uw algehele gezondheid, medicatiegebruik en of u onder behandeling staat van een arts, specialist of een andere therapeut. Dit gesprek duurt ongeveer 20 minuten.
Dry needling wordt bij ons in de praktijk gecombineerd met een acupunctuurbehandeling. Hierbij vindt een onderzoek van de tong en de pols plaats. De tong geeft een beeld van uw lichamelijke gesteldheid en in de pols worden verschillende aspecten van uw polsslag gevoeld. Dit geeft een beeld van uw huidige vitaliteit. Hierna vangt de behandeling aan.
Voor de intake en het onderzoek wordt de tijd genomen om een zorgvuldig behandelplan op te stellen. Bij het intakegesprek is het van belang om uw ziektegeschiedenis compleet weer te geven. Bepaalde details kunnen een link vormen met uw klachten, daarnaast is het van belang dat de therapeut een goed beeld krijgt van uw medische achtergrond. Dit is bepalend voor de strategie van uw behandeling. Een eerste consult, inclusief intake en onderzoek, duurt 50 tot 60 minuten.
Bent u nog niet bekend met dry needling dan vertelt uw therapeut u eerst meer over de wijze van behandelen ten opzichte van uw klacht(ten) zodat u weet wat u kunt verwachten.
Voor de behandeling
Wij adviseren u vanaf twee uur voor aanvang van de behandeling geen zware maaltijd te gebruiken.
Het beslag van uw tong is mede bepalend bij het stellen van de diagnose. Daarom adviseren wij u om twee dagen van te voren het poetsen van de tong achterwege te laten.
Tijdens de behandeling
Tijdens de behandeling is het van belang dat u zich comfortabel voelt en goed kunt ontspannen. De behandeltafel is voorzien van een matras voor extra comfort. In buiklig zijn uw hoofd en bovenlichaam ondersteund met een speciaal hiervoor ontworpen kussen. Neem even de tijd om een voor u prettige houding aan te nemen en geef het gerust aan als uw houding gedurende de behandeling niet (meer) prettig aanvoelt.
Het aanprikken van een triggerpoint geeft meestal een intensievere sensatie dan het aanprikken van een acupunctuurpunt, omdat bij het triggerpoint een ontlading van spanning plaatsvindt. Dit kunt u voelen als een schok(je) en vaak voelt u een herkenbare uitstralende pijn.
Daarnaast kunnen lichamelijke reacties optreden die aangeven dat uw lichaam reageert op de behandeling. Dit merkt u aan:
- lichte transpiratie
- lokaal kan kippenvel optreden
- een pijnlijk of zwaar gevoel in het behandelde gebied
- een licht gevoel in het hoofd
- soms een lichte misselijkheid
De intensiteit van de reacties is een graadmeter voor de impact van de behandeling op uw lichaam. Dit verschilt per persoon en per klacht. Een goede communicatie tussen u en uw therapeut over de sensaties die u ervaart is hierbij van belang.
Persoonlijke aandacht vinden wij zeer belangrijk. Uw behandelaar richt zich tijdens de gehele behandeling alleen op u.
De acupunctuurnaalden
De acupunctuurnaalden zijn steriel verpakt en worden na gebruik direct weggegooid in een speciaal hiervoor bestemde container. Deze naalden zijn dun. Het kan voorkomen dat u bij het zetten van een acupunctuurnaald iets voelt. Als de acupunctuurnaalden zijn gezet krijgt u de tijd om de behandeling te laten inwerken.
Zoals hierboven beschreven geeft het aanprikken van een triggerpoint meestal een intensievere sensatie, omdat hierbij een ontlading van spanning plaatsvindt. Dit kunt u voelen als een schok(je).
De vervolgbehandeling
Voorafgaand vraagt uw therapeut hoe u de vorige behandeling heeft ervaren en of er veranderingen in uw klachtenpatroon zijn opgetreden. Deze informatie biedt inzicht of uw behandeling het gewenste effect heeft. Het onderzoek van de tong en pols vindt bij elke behandeling plaats. De vervolgbehandeling duurt circa 50 minuten.
Dry needling kan in een aantal gevallen bij een vervolgbehandeling ook toegepast worden in een kort consult. Uiteraard in overleg met u.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Op voorhand is niet te zeggen hoeveel behandelingen u nodig heeft. Dit hangt af van uw klachtenpatroon en in hoeverre dit zich heeft ontwikkeld. Onze werkwijze is dat we na drie behandelingen met u evalueren. Hierin vragen we u naar het klachtenverloop gedurende de behandelperiode. Soms zijn drie behandelingen afdoende maar het kan ook nodig zijn meer behandelingen te ondergaan.
Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen in?
De frequentie waarmee de behandelingen elkaar opvolgen is afhankelijk van uw klachtenpatroon en het stadium. Overwegend hanteren wij een interval van een tot vier weken. In deze periode heeft uw lichaam de tijd om zich op de veranderingen aan te passen. In de beginfase is de behandelstrategie over het algemeen intensiever en adviseren wij, in overleg met u, een hogere frequentie. Het resultaat van de voorgaande behandeling blijft hierdoor beter intact waarmee een effectievere vooruitgang geboekt kan worden. Op het moment dat uw klachten verder afnemen, kunt u volstaan met langere periodes tussen de behandelingen in.
Na een behandeling
Wij adviseren u om na een behandeling uw rust te nemen voor ongeveer 4 uur. Dit bevordert de werking van uw behandeling. U kunt dit doen door thuis even te gaan liggen, ontspannen naar muziek te luisteren of wellicht bij mooi weer lekker in de tuin te zitten.
Vermijd op de dag van de behandeling zware inspanning, zwaar verteerbaar eten, alcohol, koffie en indien mogelijk rookartikelen. Drink wel voldoende water!
U kunt tot een aantal dagen na de behandeling lichamelijke reacties ervaren, dit is normaal en deze zijn binnen een paar dagen weer verdwenen. Voorbeelden zijn meer dorst, toename van vermoeidheid of lichte hoofdpijnklachten. De oorzaak is dat uw lichaam tijdelijk meer afvalstoffen te verwerken krijgt, die bij de behandeling zijn vrijgekomen.
Na een dry needling behandeling kunnen de reacties intenser zijn dan na andere behandelingen omdat het lichaam sterkere prikkels te verwerken krijgt. Deze reacties zijn:
- gevoel van spierpijn en stramheid in het behandelde gebied
- vermoeidheid
- zwaar, loom gevoel in de armen en benen
- hoofdpijn
- emotioneel sneller geraakt
Belangrijk is, wanneer u een reactie op de behandeling ervaart, te luisteren naar uw lichaam en waar mogelijk uw rust te nemen. Ook is het belangrijk om eventuele reacties te vermelden bij uw vervolgbehandeling. Heeft u een reactie gekregen na de behandeling en heeft u hier een vraag over, neem dan gerust contact met ons op.
Dry needling, voor welke klachten?
Dry needling is een behandelwijze die lokaal wordt toegepast om klachten te verhelpen die voortkomen uit spierspanning. Dit heeft effect op de spier zelf maar kan ook klachten in het uitstralingsgebied van het triggerpoint reduceren. Een voorbeeld is spanningshoofdpijn die afneemt zodra de spanning op nek- en schouderspieren afneemt.
Dry needling wordt bij Therapeutisch Centrum Klerk gecombineerd met een acupunctuurconsult. Acupunctuur is een therapeutisch consult, hierbij wordt er uitgebreid en gericht gekeken naar het gehele lichaam en uw klacht in relatie gebracht met onder andere uw houding, operatie verleden, (emotionele) trauma’s en andere factoren.
Uw behandelend therapeut kan ook andere bestaande klachten in de behandeling meenemen om tot een goed resultaat te komen. Uiteraard bespreekt uw therapeut met u welke klacht voor u prioriteit heeft.
Onderstaand een aantal klachten die behandeld worden met dry needling:
- hoofdpijn
- nek- en schouderklachten
- rugklachten
- ischias
- spierklachten aan de benen
- spierklachten aan de armen
Er zijn een aantal situaties en aandoeningen (contra-indicaties) waarbij er niet met dry needling, acupunctuur of massage mag of kan worden behandeld. Dit bespreekt de therapeut met u tijdens het intakegesprek.
Zoals ook bij andere therapievormen kunnen wij nooit 100 procent garanderen dat wij uw klacht deels of geheel kunnen verhelpen. Wanneer wij inzien dat het voor u beter is u door te verwijzen adviseren wij u hier over.
Vergoedt de zorgverzekeraar dry needling?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden deels of geheel de dry needling behandelingen. Dit verschilt per zorgverzekeraar en het gekozen zorgpakket. Dry needling valt onder de aanvullende verzekering. Vergoedingen uit de aanvullende verzekering hebben geen invloed op de bijdrage van het eigen risico.
Op jouw polis tref je alle informatie aan die voor jou van belang is betreffende de vergoeding. Je kunt natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met jouw zorgverzekeraar, zij kunnen je hierover volledig informeren.
Verwijzing
Je kunt zonder verwijzing van de huisarts een afspraak met ons maken. Als je al onder behandeling bent bij een huisarts, therapeut of specialist is het wenselijk deze te informeren over het voornemen om bij ons een behandeling te ondergaan.
Saskia Klerk, onze acupuncturist
Al op jonge leeftijd was ik gefascineerd door het menselijk lichaam. Op mijn 25e startte ik met de opleiding tot operatieassistent. Na twee leerzame jaren besloot ik een andere richting te kiezen. Dit werd een functie waarbij mijn eerder opgedane administratieve ervaring en medische kennis mooi samenvloeiden.
In 2000 liep ik de Marathon van Rotterdam, een lang gekoesterde wens! Datzelfde jaar besloot ik vanwege mijn passie voor het lichaam en sport de opleiding voor sportmassage te volgen. In eerste instantie was ik voornamelijk geïnteresseerd in de theorie, maar tijdens de praktijklessen werd ik geraakt door het feit dat aanraking zoveel invloed kan hebben op de functionaliteit van het lichaam. Dit was het eerste contact met een nieuw vakgebied, een levensgroot traject om het lichaam beter te begrijpen…
In 2003 hebben Marco, mijn man, en ik samen de praktijk opgestart. Sindsdien heb ik geleidelijk aan mijn koers gewijzigd vanuit de administratieve sector naar de complementaire zorg. Om mijn gevoel verder te ontwikkelen en mijn medische kennis te verdiepen heb ik diverse opleidingen en bijscholingen gevolgd.
De opleiding voor shiatsutherapie gaf inzicht in de werking van het lichaam vanuit een heel ander oogpunt. Na mijn afstuderen in 2008 volgde ik een boeiende en leerzame stage in China. Drie jaar later pakte ik de boeken weer op en behaalde in 2013 mijn acupunctuur diploma. Hierna heb ik een cursus gevolgd voor dry needling die specifiek is ontwikkeld vanuit het gedachtegoed van de acupunctuur.
Mijn doel is om de oorzaak van jouw klacht te achterhalen en je bewust te maken van de invloed die je zelf op jouw gezondheid en welzijn kunt uitoefenen. Je bent welkom om jouw lichaam beter te begrijpen!
Blijf niet langer met klachten doorlopen
Maak een afspraak voor Dry Needling en laat ons je helpen met jouw klacht
Onze therapeuten
Begrip voor jouw lichaam.
Marco en Saskia Klerk zijn de therapeuten van Therapeutisch Centrum Klerk
in Capelle aan den IJssel. Beiden hebben hun eigen specialisme en werken
nauw met elkaar samen.
In hun visie zien zij het lichaam als één functioneel geheel dat ook als zodanig
behandeld kan worden. Klachten komen meestal op een andere plaats
tot uiting dan waar de oorzaak gelegen is. Met begrip voor jouw lichaam
is het hun doel hier de vinger op te leggen en jou bij te staan in het
behouden van een goede gezondheid.
Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie
over de behandelingen kun je gerust bellen: 010 – 442 35 05.
Marco en Saskia helpen je graag!
“Cessante causa cessat effectus”
(Als de oorzaak ophoudt, houdt ook het gevolg op)