Shiatsu Therapie
De krachtige werking van drukpunt massage
Shiatsu is een Japanse drukpunt massage, ontwikkeld vanuit de traditionele Chinese geneeswijzen en Westerse medische inzichten. De traditionele Chinese geneeswijzen zijn gebaseerd op de balans tussen Yin en Yang.
Shiatsu berust op hetzelfde principe als de acupunctuur en is, al dan niet in combinatie met acupunctuur, geschikt voor de behandeling van onder andere hoofdpijn en darmklachten.
Shiatsu therapie bij hoofdpijn en darmklachten
Shiatsu therapie is effectief bij de behandeling van vele klachten waaronder hoofdpijn, onrust, menstruatieklachten en darmklachten. Tijdens shiatsu therapie worden acupunctuurpunten en meridianen met de handen behandeld. Daarnaast worden er strekkingen uitgevoerd en kunnen aanvullende technieken, zoals acupunctuur, worden toegepast.
Met shiatsu therapie wordt rust en ruimte gecreëerd waardoor jouw lichaam meer in balans komt en je meer ontspanning ervaart. Dit heeft als positief gevolg dat jouw hoofdpijn of darmklachten kunnen afnemen.
Wij vinden persoonlijke aandacht erg belangrijk. Saskia richt zich daarom tijdens de gehele behandeling alleen op jou.
Erkend door zorgverzekeraars
De meeste zorgverzekeraars vergoeden deels of geheel de de shiatsutherapie. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en het gekozen zorgpakket. Raadpleeg hiervoor jouw verzekeringspolispolis. Shiatsutherapie valt onder de aanvullende verzekering in de categorie alternatieve geneeswijzen.
Onze shiatsutherapeut is aangesloten bij de ZHONG, beroepsvereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde.
Praktijk voor shiatsu therapie in Capelle aan den IJssel
Therapeutisch Centrum Klerk is door zijn centrale ligging in Capelle aan den IJssel goed bereikbaar vanuit Rotterdam, Krimpen aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel.
Therapeutisch Centrum Klerk
Kanaalweg 33
2903LR Capelle aan den IJssel
010-442 35 05
info@tcklerk.nl
Naast shiatsu therapie geven wij ook acupunctuur, dry needling en massage.
Wat is shiatsu therapie?
Shiatsu therapie is een Japanse drukpuntmassage, ontwikkeld vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze en Westerse medische inzichten. Vanuit beide disciplines wordt gekeken naar jouw lichaam als geheel met als doel de lichaamseigen energie (Qi) in balans te brengen. Daarbij worden jouw klachten niet afzonderlijk behandeld maar in relatie gebracht met elkaar.
Ook leefgewoonten en (werk)omstandigheden kunnen van invloed zijn bij het ontstaan van klachten. Bij shiatsu therapie worden acupunctuurpunten en meridianen met de handen behandeld, daarnaast worden strekkingen en aanvullende technieken toegepast. Meridianen vormen een uitgebreid netwerk in het gehele lichaam en zorgen voor de distributie en verdeling van Qi. Door emotionele en fysieke overbelasting kunnen disbalansen in het lichaam ontstaan die de Qi circulatie vertragen of verhinderen. Dit vormt de basis voor het ontstaan van klachten.
Het verschil met acupunctuur is dat met shiatsu therapie geen naalden gebruikt worden. Shiatsu therapie richt zich voornamelijk op aanraking.
Shiatsu therapie brengt het lichaam meer in balans en maakt jou bewuster van de signalen die jouw lichaam geeft. Door druk te geven op specifieke acupunctuurpunten en meridianen wordt een juiste distributie van Qi gestimuleerd. Hierdoor ontstaat een betere energieverdeling en ervaar je meer rust en ontspanning.
Geschiedenis van shiatsu therapie
De shiatsu is ontwikkeld vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze in combinatie met Westerse medische inzichten. De Traditionele Chinese geneeswijze heeft een geschiedenis van meer dan 3000 jaar terug. Deze staat beschreven bij de geschiedenis van de acupunctuur.
De Traditionele Chinese Geneeswijze werd rond 600 overgebracht naar Japan. De Japanners maakten de Chinese behandelwijzen subtieler en verfijnder. Rond 1900 kreeg de shiatsu zijn huidige vorm door de moderne anatomische en fysiologische inzichten met de Traditionele Chinese Geneeswijzen te verweven. In 1964 werd de “moderne” shiatsu als officiële behandelwijze in Japan erkend. Rond 1970 werd de shiatsu bekend in Europa en de Verenigde Staten. Denis J. Binks richtte in 1976 een Nederlandse Shiatsu opleiding op en had een nauwe samenwerking met zijn opleider, Tokujiro Namikoshi.
Begin 1900 ontwikkelde Tokujiro Namikoshi een methode om middels massage en druk klachten te behandelen. Zonder enige medische kennis masseerde hij zijn moeder die kampte met ernstige gewrichtsklachten. Haar toestand verbeterde en uiteindelijk waren haar klachten verdwenen. Hij heeft de punten die haar lichaam tot herstel aanzetten in kaart gebracht. In 1940 opende Namikoshi de eerste school voor shiatsutherapie in Japan. Zijn zoon, Toru Namikoshi studeerde Westerse geneeskunde en vulde met zijn kennis de shiatsu therapie van zijn vader aan.
Shizuto Masunaga, een leerling van Tokujiro Namikoshi, zag een link tussen de punten die Namikoshi hanteerde en de acupunctuurpunten vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Deze komen grotendeels met elkaar overeen.
Zo zijn twee hoofdstromingen ontstaan binnen de shiatsu therapie. Bij de Namikoshi stijl is de anatomie, fysiologie en pathologie vanuit Westers oogpunt sterk vertegenwoordigd.
De klassieke shiatsu, ook wel Zen shiatsu genoemd, is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeswijze en wordt vanuit dat oogpunt toegepast. De behandeling vindt voornamelijk plaats op de meridianen en acupunctuurpunten zoals deze volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze beschreven staan.
De shiatsu therapie wordt verder door ontwikkeld, zoals ook de Westerse, reguliere geneeskunde en de hedendaagse Traditionele Chinese Geneeswijze.
De shiatsu behandeling
De eerste shiatsu behandeling.
Wanneer je de eerste keer komt voor een behandeling vindt eerst een intakegesprek plaats. In dit gesprek vraagt de therapeut uitgebreid naar jouw klachtenpatroon en het verloop. Verder wordt er gevraagd naar jouw gezondheid, medicatiegebruik en of je onder behandeling staat van een arts, specialist of een andere therapeut. Dit gesprek duurt ongeveer 20 minuten waarna een onderzoek van de tong, de pols en de Hara (buik) volgen. De tong geeft een beeld van jouw lichamelijke gesteldheid en in de pols worden verschillende aspecten van jouw polsslag gevoeld. Dit geeft een beeld van jouw huidige vitaliteit. In de Hara bevinden zich zones die elk in verbinding staan met een orgaan en de betreffende meridiaan. Door palpatie is jouw energie voelbaar en te beïnvloeden. Hierna vangt de behandeling aan.
Voor de intake en het onderzoek wordt de tijd genomen om een zorgvuldig behandelplan op te stellen. Een eerste behandeling duurt inclusief intake en onderzoek 50 tot 60 minuten.
Bij het intakegesprek is het van belang om jouw ziektegeschiedenis zo compleet mogelijk weer te geven. Bepaalde details kunnen een link vormen met jouw klachten, daarnaast is het van groot belang dat de therapeut een goed beeld krijgt van jouw medische achtergrond. Dit is bepalend voor de strategie van de behandeling.
Ben je nog niet bekend met shiatsu dan vertelt Saskia jou eerst meer over de wijze van behandelen ten opzichte van jouw klacht(en) zodat je weet wat je kunt verwachten.
Voor de behandeling.
Wij adviseren om vanaf twee uur voor aanvang van de behandeling geen zware maaltijd te gebruiken. Daarnaast adviseren wij om twee dagen van te voren het poetsen van de tong achterwege te laten. Het beslag van jouw tong is mede bepalend bij het stellen van de diagnose.
Tijdens de behandeling.
Tijdens de behandeling is het van belang dat jij je comfortabel voelt en goed kunt ontspannen. Je ligt op een futon, dit is een grote Japanse mat. Shiatsu wordt traditioneel op de grond gegeven, maar kan ook op de behandeltafel worden gegeven. In buiklig zijn het hoofd en bovenlichaam ondersteund met een speciaal hiervoor ontworpen kussen. Neem even de tijd om een voor jou prettige houding aan te nemen en geef het gerust aan als jouw houding gedurende de behandeling niet (meer) prettig aanvoelt.
Tijdens de behandeling kun je het beste ruim zittende katoenen kleding dragen.
Persoonlijke aandacht vinden wij zeer belangrijk. Saskia richt zich tijdens de gehele behandeling alleen op jou.
De vervolgbehandeling.
Voorafgaand vraagt Saskia hoe je de vorige behandeling hebt ervaren en of er veranderingen in jouw klachtenpatroon zijn opgetreden. Deze informatie geeft inzicht of de behandeling het gewenste effect heeft. Het onderzoek van de tong, pols en Hara vindt bij elke behandeling plaats. De vervolgbehandeling duurt circa 50 minuten.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Op voorhand is niet te zeggen hoeveel behandelingen je nodig hebt. Dit hangt af van jouw klachtenpatroon en in hoeverre dit zich heeft ontwikkeld. Onze werkwijze is dat we na drie tot vier behandelingen met jou evalueren. Hierin vragen we naar het klachtenverloop gedurende de behandelperiode. Soms zijn drie behandelingen afdoende maar het kan ook nodig zijn meer behandelingen te ondergaan.
Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen in?
De frequentie waarmee de behandelingen elkaar opvolgen is afhankelijk van jouw klachtenpatroon, het stadium en het herstelvermogen van jouw lichaam. Overwegend hanteren wij een interval van een tot vier weken. In deze periode heeft jouw lichaam de tijd om zich op de veranderingen aan te passen. In de beginfase is de behandelstrategie over het algemeen intensiever en adviseren wij, in overleg met jou, een hogere frequentie. Het resultaat van de voorgaande behandeling blijft hierdoor beter intact waarmee een effectievere vooruitgang geboekt kan worden. Op het moment dat jouw klachten verder afnemen, kun je volstaan met langere periodes tussen de behandelingen in.
Na de behandeling.
Wij adviseren om na een behandeling rust te nemen voor ongeveer 4 uur. Dit bevordert de werking van de behandeling. Je kunt dit doen door thuis even te gaan liggen, ontspannen naar muziek te luisteren of wellicht bij mooi weer lekker in de tuin te zitten. Vermijd op de dag van de behandeling zware inspanning, zwaar verteerbare maaltijden, alcohol, koffie en indien mogelijk rookartikelen. Drink wel voldoende water!
Je kunt tot een aantal dagen na de behandeling lichamelijke reacties ervaren, dit is normaal en deze zijn binnen een paar dagen weer verdwenen. Voorbeelden zijn meer dorst, toename van vermoeidheid of lichte hoofdpijnklachten. De oorzaak is dat jouw lichaam tijdelijk meer afvalstoffen te verwerken krijgt, die bij de behandeling zijn vrijgekomen. Belangrijk is, wanneer je een reactie op de behandeling ervaart, te luisteren naar jouw lichaam en waar mogelijk rust te nemen. Ook is het belangrijk om eventuele reacties te vermelden bij de vervolgbehandeling. Heb je een reactie gekregen na de behandeling en hier een vraag over, neem dan gerust contact met ons op.
Shiatsu, voor welke klachten?
Met shiatsu wordt er gekeken naar het gehele lichaam en jouw klacht in relatie gebracht met onder andere houding, operatie verleden, (emotionele) trauma’s en andere factoren. Jouw behandelend therapeut kan ook andere bestaande klachten in de behandeling meenemen om tot een goed resultaat te komen. Uiteraard bespreekt zij met jou welke klacht voor jou prioriteit heeft.
Onderstaand een aantal klachten die behandeld worden met shiatsu:
- hoofdpijn
- migraine
- nek- en schouderklachten
- rugklachten
- bekkenklachten
- onrust
- oververmoeidheid
- slechte nachtrust
- darmklachten
- menstruatieklachten
- verminderde weerstand
Er zijn een aantal situaties en aandoeningen (contra-indicaties) waarbij er niet met shiatsu mag of kan worden behandeld. Dit bespreekt de therapeut met jou tijdens het intakegesprek.
Zoals ook bij andere therapievormen kunnen wij nooit 100 procent garanderen dat wij jouw klacht deels of geheel kunnen verhelpen. Wanneer wij inzien dat het voor jou beter is je door te verwijzen adviseren wij jou hier over.
Vergoedt de zorgverzekeraar shiatsu therapie?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden deels of geheel de therapeutische behandelingen. Dit verschilt per zorgverzekeraar en het gekozen zorgpakket. Shiatsutherapie valt onder de aanvullende verzekering. Vergoedingen uit de aanvullende verzekering hebben geen invloed op de bijdrage van het eigen risico.
Op jouw polis tref je alle informatie aan die voor jou van belang is betreffende de vergoeding. Je kunt natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met jouw zorgverzekeraar, zij kunnen je hierover volledig informeren.
Verwijzing
Je kunt zonder verwijzing van de huisarts een afspraak met ons maken. Als je al onder behandeling bent bij een huisarts, therapeut of specialist is het wenselijk deze te informeren over het voornemen om bij ons ook behandelingen te ondergaan.
Saskia Klerk, onze shiatsutherapeut
Al op jonge leeftijd was ik gefascineerd door het menselijk lichaam. Op mijn 25e startte ik met de opleiding tot operatieassistent. Na twee leerzame jaren besloot ik een andere richting te kiezen. Dit werd een functie waarbij mijn eerder opgedane administratieve ervaring en medische kennis mooi samenvloeiden.
In 2000 liep ik de Marathon van Rotterdam, een lang gekoesterde wens! Datzelfde jaar besloot ik vanwege mijn fascinatie voor het lichaam en passie voor de sport de opleiding voor massage en sportmassage te volgen. Tijdens deze opleiding raakte ik enorm gefascineerd door het feit dat aanraking zoveel invloed kan hebben op de functionaliteit van het lichaam. Dit was het eerste contact met een nieuw vakgebied, een levensgroot traject om het lichaam beter te begrijpen.
In 2003 zijn Marco, mijn man, en ik samen gestart met onze praktijk in Capelle aan den IJssel. Sindsdien heb ik geleidelijk aan mijn koers gewijzigd. Om het lichaam beter te begrijpen en mijn medische kennis te verdiepen heb ik diverse opleidingen en bijscholingen gevolgd.
De opleiding voor shiatsutherapie gaf inzicht in de werking van het lichaam vanuit een heel ander oogpunt. Na mijn afstuderen in 2008 volgde ik een boeiende en leerzame stage in China. Drie jaar later pakte ik de boeken weer op en behaalde in 2013 mijn acupunctuur diploma. Hierna heb ik bijscholingen gevolgd voor dry needling. De modules die ik heb gevolgd op het gebied van fascia technieken en cranio sacraal therapie zijn een waardevolle aanvulling bij de shiatsutherapie.
Mijn doel is om de oorzaak van jouw klacht te achterhalen en je bewust te maken van de invloed die je zelf op jouw gezondheid en welzijn kunt uitoefenen. Je bent welkom om jouw lichaam beter te voelen en begrijpen!
Blijf niet langer met klachten doorlopen
Maak een afspraak voor shiatsu therapie en laat ons je helpen met jouw klacht
Onze therapeuten
Begrip voor jouw lichaam.
Marco en Saskia Klerk zijn de therapeuten van Therapeutisch Centrum Klerk
in Capelle aan den IJssel. Beiden hebben hun eigen specialisme en werken
nauw met elkaar samen.
In hun visie zien zij het lichaam als één functioneel geheel dat ook als zodanig
behandeld kan worden. Klachten komen meestal op een andere plaats
tot uiting dan waar de oorzaak gelegen is. Met begrip voor jouw lichaam
is het hun doel hier de vinger op te leggen en jou bij te staan in het
behouden van een goede gezondheid.
Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie
over de behandelingen kun je gerust bellen: 010 – 442 35 05.
Marco en Saskia helpen je graag!
“Cessante causa cessat effectus”
(Als de oorzaak ophoudt, houdt ook het gevolg op)